verlies en rouwtherapie

Voor iedereen die worstelt met verlies.

Dit kan een familielid zijn zoals opa, oma, vader, moeder, kind, broer, zus, nicht of neef. Een goede vriend, collega, sportmaatje of iemand anders die u erg mist.

Maar het kan ook een ander soort verlies zijn van bijvoorbeeld een baan, huis, school of iets anders.

Rouw kan ook te maken hebben met iets wat niet is gebeurd of met iets wat u heeft en wat (langzaam) verdwijnt.

 

Iemand of iets verliezen kan een hele grote impact hebben op uw leven. Het kan heel veel pijn, verdriet, woede of andere gevoelens oproepen. Vaak denkt de buitenwereld na een paar dagen al dat je verder moet met uw leven. Maar dat is in verreweg de meeste gevallen makkelijker gezegd dan gedaan en zelfs onmogelijk. U heeft het gevoel dat u uzelf niet meer bent. Hoe moet ik nu verder? Hoe kom ik hier overheen? Hoe word ik ooit nog vrolijk? Hoe word ik ooit nog gelukkig? Hoe kan ik ooit nog lachen? Dit zijn maar een paar vragen die er bij uzelf naar boven kunnen komen.

 

Vaak is er meer aan de hand. Het gedrag is anders dan normaal. U bent het liefst alleen,  kunt minder hebben, u bent sneller boos soms zelfs tot agressief aan toe, ook dit zijn maar een paar (tijdelijke) eigenschappen die kunnen ontstaan door grote emotionele gebeurtenissen.

U zoekt een verklaring, u vraagt uzelf af waarom. Waarom ik, waarom nu… Het lijkt alsof uw hele wereld instort of alsof de wereld langs mij heen gaat.

 

Hoe kan ik het een plekje geven zodat ik toch verder kunt met mijn leven. Veel mensen worstelen met deze vraag en komen daar moeilijk uit. Daarom is het juist goed om daarbij hulp te zoeken.

Pasklare antwoorden zijn er niet omdat elke mens en elke situatie uniek is.

 

Het rouwproces bij kinderen verloopt anders dan bij volwassenen en dat ook weer leeftijdscategorie afhankelijk. Voor een volwassenen kan een reactie van een kind soms heel verwarrend overkomen. Rouwverwerking is eigenlijk een woord wat we zouden moeten schrapen en zouden  moeten vervangen door ‘Verdriet overleven’.

Verdriet overleven heeft meer te maken met herinneren dan met vergeten. Rouw wordt te veel gezien als iets dat je moet overkomen en verwerken, terwijl de nadruk moet liggen op de relatie die blijft. Een persoon waarvan je hebt gehouden, blijft altijd een deel van je leven.

 Elke hulpvraag is uniek. Wat past het beste bij u en hoe kan u weer verder in deze voor u moeilijke tijden.

 

Bel of mail voor een vrijblijvend telefonisch kennismakingsgesprek.