Coaching - Counseling bij Angst

Laat angst jouw leven niet bepalen.

Angst of angstige momenten kennen we allemaal wel. Een presentatie voor een groep houden kan voor vele al angstig zijn. Maar ook een bijna ongeluk kan heel angstig zijn waarbij je letterlijk de hart in je keel voelt bonken.
Het is maar goed ook dat we soms angst voelen omdat dit een vorm van overleven is om ons te waarschuwen voor mogelijke gevaren.
Als angst je dagelijks leven beïnvloed of als angst ervoor zorgt dat je bepaald dingen moet laten omdat je teveel angst ervaart dan wordt het een ander verhaal.
8% van de mannen en 12,5% van de vrouwen, bij elkaar ruim een miljoen mensen, in Nederland hebben last van een klinische angststoornis. Dit zijn cijfers die gelden voor het begin van 2020. Inmiddels is de situatie in de wereld veranderd. Sommige mensen vragen zich af of de wereld zoals wij die kende voor de Covid-19 uitbraak ooit nog zal terugkomen. Deze onzekerheid zorgt ervoor dat vele mensen meer angst en depressieve gevoelens hebben dan daarvoor.
Angst kan vaak ontstaan als symptoom van een ander probleem. Een probleem of de gedachte kan zorgen voor angst. Deze angst kan dan gaan overheersen. 


Symptomen die bij angstgevoelens kunnen ontstaan zijn:

 • Bezorgdheid
 • Ongemakkelijkheid
 • Blozen
 • Spanning
 • Stress
 • Nervositeit
 • Geprikkeldheid
 • Verhoogde alertheid
 • Slapeloosheid
 • Depressieve gevoelen
 • Gevoel van onmacht
 • Lamgeslagen zijn
 • Extreme verwarring
 • Paniek
 • Doodsangst
 • Agressie

Verschillende soorten van angst

Specifieke fobie

Bij een specifieke fobie ben je bang voor iets specifieks. Dit kan bijvoorbeeld een dier, een ding, een situatie of een mens zijn. Er zijn vele vormen van een specifieke fobie. Je kunt bijvoorbeeld denken aan vliegangst, angst voor hoogte, onweer, clowns, bloed of spinnen.

 

Gegeneraliseerde angststoornis

De gegeneraliseerde angststoornis bezorgt je overmatige angst en bezorgdheid voor de dagelijkse dingen, zoals geld, gezondheid, werk, vrienden en familie. Dit uit zich in piekeren en daarbij horende klachten zoals concentratie- en slaapproblemen, spanning in spieren, zweten, misselijkheid en hoofdpijn.

 

Paniekstoornis

Als je last hebt van een paniekstoornis heb je regelmatig paniekaanvallen. Tijdens deze aanvallen ervaar je intense angst en kan je het gevoel hebben gek te worden, de controle te verliezen of dood te gaan. Ook gaat een paniekaanval veelal gepaard met hartkloppingen, rillingen, misselijkheid, zweten, trillen en benauwdheid.

 

Dwangstoornis

Een dwangstoornis, ook wel obsessief-compulsieve stoornis genoemd, kenmerkt zich door steeds terugkerende dwanggedachten en/of dwanghandelingen. Deze komen voort uit angst. Via gedachten en handelingen wil je voorkomen dat daar waar je bang voor bent gebeurt.

 

Sociale fobie

Bij een sociale angststoornis ben je voortdurend bang voor wat anderen van je vinden of hoe je zelf reageert op sociale situaties. Hierdoor ga je sociale situaties uit de weg. De stoornis kan betrekking hebben op zowel één specifieke sociale situatie als meerdere sociale situaties.

 

Separatieangststoornis (verlatingsangst)

Een ander woord dat hiervoor gebruikt wordt is ‘verlatingsangst‘. Het woord zegt het eigenlijk al: je bent bang om verlaten te worden door degene waaraan je gehecht bent. Bij kinderen kan dit goed zichtbaar zijn. Bijvoorbeeld wanneer kinderen niet naar school willen omdat ze papa en/of mama niet willen verlaten. Of wanneer kinderen overstuur raken wanneer de vader en/of moeder naar werk gaat. Het komt vaker voor bij kinderen, maar kan ook voorkomen bij volwassenen.

 

Selectief mutisme

Dit komt voornamelijk voor bij kinderen. Zij begrijpen de taal wel en hun spraak is ook ontwikkeld, toch spreken deze kinderen in sommige situaties niet. Ze spreken bijvoorbeeld alleen tegen gezinsleden.

 

Agorafobie

Agorafobie staat ook wel bekend als pleinvrees. Je ervaart angst voor situaties en plekken buitenshuis, bijvoorbeeld in het winkelcentrum of in het openbaar vervoer.

  

Angststoornis door een middel

Dit is een angststoornis die kan ontstaan bij middelengebruik, zoals drugs, alcohol of medicijnen, of onttrekking hiervan.

 

Angststoornis door een somatische aandoening

Angststoornissen kunnen veroorzaakt worden door somatische aandoeningen (lichamelijke aandoeningen). Bij deze angststoornis is de oorzaak fysiek van aard.

 

Andere gespecificeerde angststoornis

Je ervaart de klachten die passen bij een angststoornis, maar het beeld past niet bij één van de andere angststoornissen.

 

Ongespecificeerde angststoornis

Deze angststoornis is vergelijkbaar met de stoornis hierboven. Het verschil is dat de psycholoog of psychiater niet toelicht waarom het beeld niet past bij één van de andere angststoornissen.

 

Posttraumatische stressstoornis

Voorheen werd PTSS (Posttraumatische stress-stoornis) ook gezien als een angststoornis. In de DSM-5 (het diagnostisch en statistisch handboek van psychiatrische aandoeningen) is dit niet meer het geval. Nu valt PTSS onder psychotrauma- en stressor gerelateerde stoornissen.

Als angst jouw leven of een deel van jouw leven bepaald en je wilt ermee aan de slag dan kan dat. De manier waarop wij coachen bij angst is een oplossingsgerichte methode.
Wij zijn telefonisch te bereiken op 0591 227595 of 06 44357755 mailen kan uiteraard ook naar info@praktijkengel.eu