Ademhalingstechnieken

 

Wij denken er niet bij na, omdat ademhaling automatisch gaat, denken wij… Een goede ademhaling en het gebruik van ademhalingstechnieken kan iemand zijn leven, in positieve zin, heel anders uit laten zien. Een juiste ademhaling en techniek(en) is goed voor de gezondheid, helpt onder andere om tot rust te komen maar ook tegen spanningen, angsten, stress en depressie. Het voor jezelf gebruikmaken van een juiste ademhaling kost je niets. Daarom bieden wij je deze oefeningen ook gratis aan.
Wist je dat:

  • Zuurstof in alle soorten van geneeskunde de belangrijkste plaats inneemt?
  • Je met een langzame, diepe inademing zes tot tien keer meer lucht opneemt dan wanneer je normaal en oppervlakkig ademhaalt?
  • Onze hersenen 80% van de ingeademde zuurstof verbruiken?
  • In het reinigingsproces van het lymfestelsel* meer dan tien keer kunt versnellen door bewust en correct adem te halen?
  • Zuurstof essentieel is voor de bloedsomloop**
  • Het middenrif de grootste spier van het lichaam is?
  • Wij van de ongeveer  750 miljoen longblaasjes gemiddeld slechts een twintigste deel gebruiken?
  • 70% van alle afvalstoffen het lichaam via de luchtwegen verlaat? Zo’n 20% verdwijnt via de huid en slechts 10% wordt uitgescheiden via de spijsverteringsorganen.
  • De meeste mensen tussen de 16 à 20 keer per minuut ademhalen terwijl 8 à 10 keer per minuut veel gezonder is.
  • Dat een juist manier van ademen en  met ademhalingstechnieken het een goede ondersteuning is bij onder andere stress, angst, depressie en slaapproblemen.

*Het lymfestelsel wordt niet, net zoals de bloedsomloop, aangedreven door een pomp (het hart) maar deels door de ademhalingen deels door spierbewegingen. Het lymfestelsel zorgt voor het afvoeren van gifstoffen, afvalstoffen en overtollige vloeistoffen.

**De basis voor lichamelijke gezondheid is een goed functionerende, gezonde bloedsomloop. Deze transporteert voedingsstoffen en zuurstof naar elke cel in ons lichaam, maar alleen wanneer er voldoende zuurstof beschikbaar is.

 

Onze ademhaling kan bijzonder veel energie vrijmaken en heel wat teweeg brengen op lichamelijk en geestelijk niveau. Ademhalingsoefeningen moet je daarom niet als een vrijblijvende techniek beschouwen. Adem leren halen op de correcte manier opent een universum aan mogelijkheden voor je. Je hele leven kan er door veranderen. Stemmingen, gevoelens en gedachtepatronen.

 

Neus of mondademhaling?
De beste, natuurlijkste en gezondste manier om te ademen is door de neus. De natuur heeft ons de neus en niet de mond als ademhalingsorgaan gegeven. Dit heeft een diepere betekenis de neus voorziet het lichaam op de meest effectieve manier van levenslucht, want door bij het inademen door de neus wordt lucht bevochtigd en verwarmd, maar vooral ook gereinigd. Heeft men een gezonde neusslijmvlies dan komen er op deze manier nauwelijks ziektekiemen of stofdeeltjes in de longen. Mensen die door de mond ademen hebben meer last van infectieziekten dan mensen die door de neus ademen.

 

De ademhalingsoefeningen kunnen zowel staat, liggend en zittend worden gedaan. Het is wel belangrijk bij alle houdingen dat  de wervelkolom recht is.

Kies voor de ademhalingsoefeningen een plek waar je je prettig bij voelt.

 

Voor alle ademhalingstechnieken geldt:

Overdrijf de oefeningen niet en dwing jezelf nergens toe. Probeer niets te versnellen of te forceren.

Mocht er zich tijdens een bepaalde oefening een gevoel van angst of onbehagen voordoen, stop dan direct. In dat geval neem je contact degene die je eventueel behandeld, therapeut of counselor. Ben je niet in behandeling ga dan naar de huisarts.

Ga nooit direct na een maaltijd met ademhalingsoefeningen aan de slag, maar wacht ca 1.5 à 2 uur.

Vrij ademen mag nooit onder druk van kledingstukken, sieraden of andere voorwerpen worden beperkt.

Onderdruk nooit de behoefte van het lichaam om bepaalde dingen te doen. Als je tijdens een ademhalingsoefening bijvoorbeeld sneller of dieper gaat ademen, doe dat dan gewoon.

 

De ademhalingstechnieken zijn geen vervanger van een arts, therapeut of counselor, maar kunnen wel bijdragen aan de ondersteuning van een behandeling.

Bij longziekten zou je deze ademhalingsoefeningen beter niet kunnen doen, of bespreek van tevoren met je arts welke oefeningen hij als bevorderlijk voor jouw gezondheid beschouwt.

Eenvoudige ademhalingstechnieken

Gapen

Deze oefening kun je zo vaak doen als je wilt. Ze voorziet je lichaam snel van zuurstof, helpt tegen lichte vermoeidheid verdiept je ademhaling op dat moment. Het heft spanningen op.


Uitademen

Deze oefening kun je meerdere malen per dag herhalen. Het brengt de ademhaling zichtbaar tot rust. Bij nerveuze inspanningen in het dagelijks leven kun je met deze oefening snel weer in balans komen. Ze stabiliseert het hart en de ademhalingsorganen.


Je bewust worden van je ademhaling

Deze kleine meditatie zal je een heerlijk ontspannen gevoel bezorgen. Je leert naar je diepe ademhaling te luisteren en je kunt die op elke gewenst moment inzetten om stress, nervositeit en innerlijke spanning op te heffen.

Daarnaast versterkt het de concentratie, stimuleert de geestkracht en ondersteunt het geheugen.


Tot rust komen

Deze oefening moet je minimaal 5 minuten volhouden. De oefening kan op elke willekeurige plaats en tijd worden uitgevoerd. Dit is een perfecte oefening voor als je moeilijk in slaap valt, en het is tegelijkertijd een concentratieoefening. Na de dagelijkse beslommeringen kun je op deze manier weer snel in balans komen.Ontspanningsoefeningen

In een leven vol stress en spanning kan een ontspanningsoefening helpen je tot rust te laten komen. 

Er zullen meer video's en oefeningen op deze pagina gedeeld worden.

PROGRESSIEVE SPIERONTSPANNINGSOEFENING

Deze spierontspanningsoefening duurt ongeveer 20 minuten. Neem een stoel waarin je lekker kunt zitten en waar jouw voeten de grond raken.
Zorg dat je de komende 20 minuten niet gestort kan worden.
Drink na afloop wat water.