Waarom we willen worden gehoord, begrepen en gewaardeerd

Als mens hebben we allemaal de behoefte om ons gehoord, begrepen en gewaardeerd te voelen. Het is een universele behoefte die ons motiveert en ons helpt ons leven vorm te geven. In deze blog bespreken we waarom deze behoefte zo belangrijk is en wat de gevolgen zijn als we ons niet gehoord, begrepen en gewaardeerd voelen.

 

Gehoord worden

Mensen willen graag gehoord worden omdat het hen het gevoel geeft dat ze er toe doen. Wanneer we ons niet gehoord voelen, kan dat leiden tot frustratie, boosheid en een gevoel van nutteloosheid. Het kan ook ons zelfvertrouwen en onze eigenwaarde aantasten. Wanneer we echter wel gehoord worden, voelen we ons gewaardeerd en krijgen we het gevoel dat onze mening en gedachten er toe doen.

 

Begrepen worden

Naast gehoord worden, willen mensen ook begrepen worden. Wanneer we ons begrepen voelen, voelen we ons verbonden met anderen en hebben we het gevoel dat we erbij horen. Als we ons niet begrepen voelen, kunnen we ons eenzaam en geïsoleerd voelen. Het kan ook leiden tot misverstanden en conflicten in relaties. Wanneer we echter begrepen worden, voelen we ons veilig en hebben we het gevoel dat we anderen kunnen vertrouwen.

 

Gewaardeerd worden

Tot slot is het voor veel mensen belangrijk om gewaardeerd te worden. Wanneer we ons gewaardeerd voelen, hebben we het gevoel dat we ertoe doen en dat onze inspanningen worden erkend. Wanneer we ons niet gewaardeerd voelen, kan dat leiden tot onzekerheid en frustratie. Het kan ook een bron van stress zijn op het werk en in relaties. Wanneer we echter gewaardeerd worden, voelen we ons gemotiveerd en gewaardeerd, wat ons kan helpen om meer te bereiken.

 

Conclusie

In essentie willen mensen gehoord, begrepen en gewaardeerd worden omdat het ons het gevoel geeft dat we er toe doen. Wanneer we ons niet gehoord, begrepen en gewaardeerd voelen, kan dat leiden tot frustratie, eenzaamheid en stress. Het is daarom belangrijk om te werken aan het creëren van relaties waarin we ons gehoord, begrepen en gewaardeerd voelen.

Reactie schrijven

Commentaren: 0